Förekomsten av hudcancer (exklusive malignt melanom) i Sverige har ökat med 59 procent under de senaste tio åren, enligt nya uppgifter från Socialstyrelsen. För malignt melanom är siffran 39 %, vilket framgår av en rapport från Socialstyrelsen som Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort.
Hudcancer (exklusive malignt melanom) är nu den näst vanligaste cancerdiagnosen i landet hos både män och kvinnor, enligt statistik från Socialstyrelsen. Men hur kunde det bli så här? Speciellt i ett land som har långa mörka vintrar?
Solning har skulden
Yvonne Brandberg, professor på Karolinska Institutet och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor, säger till stralsakerhetsmyndigheten.se:
”Det vi ser nu är resultatet av svenskarnas solsökande beteende. Att vara solbrun anses av en majoritet av svenskarna vara attraktivt och se hälsosamt ut, trots att de allra flesta vet att solning ökar risken för hudcancer. För att bryta trenden krävs ändrade solvanor och ett annat, mindre solbrunt, skönhetsideal.”
Med andra ord kan vi konstatera att solbadande är orsaken till ökningen av hudcancer. En solbränna uppfattas som hälsosam, även fast det paradoxalt nog kan leda till farlig hudcancer. Vi behöver alltså en förändring av våra solningsvanorna och sluta idolisera solbrännan!
Hur skyddar man sig mot hudcancer?
Det bästa sättet att skydda sig mot hudcancer är att minska solens skada på huden. Detta är inte bara att bli solbränd, utan det är också överdrivet solbadandet. Men var är överdrivet solande? Ja, nu kommer du säkert bli chockad men, det bästa är att:
Sluta sola!
Täck huden med täckande kläder på de timmar när solen står som högst, exempelvis runt lunch på sommaren. Använd alltid solskydd och se till att fylla på med mer solskydd under dagen. 25 SPF på morgonen räcker inte för hela dagen.
Tänk också på det inflytande du har över dina vänner. Påpeka inte för dina vänner att de ser bleka ut, och gnäll inte när någon vill sätta sig i skuggan. Påminn varandra om solskydd och se till att ha möjlighet till att sitta i skuggan på uteplatsen eller liknande. Dessa åtgärder är mycket viktiga – både för dig som solar och för dina vänner. Tillsammans kan vi alla hjälpas åt att minska risken att vi får hudcancer.